Home
Stemmen
Akkoorden
ToonladderStemmen


Stem hier jou gitaar of basgitaar op gehoor met de online gitaarstemmer, geschikt voor 6 tot 12 snarige gitaren en 4 tot 6 snarige basgitaren. Of stem je Viool, Altviool of Cello met de strijkinstrument stemmer.

Het uitgangspunt is de normale gangbare stemming.

Klik bij de gitaar of strijkintrument stemmer op de letter van de snaar die je wilt stemmen om de referentie toon te horen.
Gitaar

De normale gangbare stemming van de 6 snarige gitaar is: E - A - D - G - B - e (van de bassnaren naar de hoger klinkende snaren)

Twaalfsnarige gitaar

Een 12 snarige gitaar heeft deze stemming: e E - a A - d D - g G - B B - E E. Hierbij geven de kleine letters de snaren aan die een octaaf hoger gestemd worden. De B en hoge E zijn gewoon dubbel.

Basgitaar

Eigenlijk is een gewone vier-snarige basgitaar een elektrische contrabas. De stemming is ook het zelfde: E - A - D - G - van laag naar hoog. Bij een vijf-snarige bas zit er een lage B-snaar bij, en bij een zes-snarige ook nog een hoge C snaar.

Viool

De gangbare stemming van de viool is van laag naar hoog: G - D - A - E - In sommige gevallen wordt door de componist een afwijkende stemming (ofwel 'scordatura') voorgeschreven.

Altviool

De altviool is iets groter dan de viool. Waar de klankkast van een viool zowat 35 cm lang is, heeft de altviool - die tot op heden geen standaardafmetingen heeft - een corpuslengte van 37,5 cm tot 44 cm (41 à 42,5 cm is de courantste maat). Haar vier snaren zijn gestemd als C - G - D - A.

Cello

De snaren van de cello zijn van laag naar hoog gestemd: C - G - D - A - dit is een octaaf lager dan de altviool. De cello is over het algemeen ongeveer 120 cm lang. Het stemmen gebeurt met de grote stemknoppen aan de bovenzijde of, indien aanwezig, met de fijnstemknoppen aan de benedenzijde van het staartstuk.
Donatie:  COPYRIGHT JAMMEN.NET