Home
Stemmen
Akkoorden
ToonladderAkkoorden

Uitleg gitaar akkoord tabellen:

De bovenkant is het begin van de hals van de gitaar (de topkam). Aan de linkerkant zit de dikste snaar (laagst klinkend). De standaard stemming wordt gebruikt; E A D G B e.

De stippen geven aan waar je de snaar indrukt, en de cijfers geven aan welke vinger je gebruikt. Welke vinger je gebruikt staat niet vast, dit zijn suggesties om het makkelijker te maken. Als het een doorlopende stip/lijn is, gebruik je een barré (1 vinger op meerdere snaren leggen).

cijfers hand

Een X geeft aan dat de snaar niet word gespeeld of dat deze gedempt wordt. De 0 geeft aan dat de snaar los wordt gespeeld zonder een toets in te drukken.

De kleuren geven de moeilijkheidsgraad aan,
dit verschilt voor iedereen en is bedoeld als richtlijn.

Groen = makkelijk | Geel = gemiddeld | Rood = moeilijk

A akkoorden

A akkoorden

B akkoorden

B akkoorden
C akkoorden

C akkoorden
D akkoorden

D akkoorden
E akkoorden

E akkoorden
F akkoorden

F akkoorden
G akkoorden

G akkoorden
"Power" akkoorden

Er zijn nog meer akkoorden, waaronder ook de zogenaamde "power chords" Dit zijn akkoorden die je makkelijk kan verplaatsen en gebruik maken van 2 of 3 snaren. Het wordt veel gebruikt in rock en metal en is makkelijk om te spelen.

je kan het power chord naar links en naar rechts verplaatsen, en van boven naar beneden. Er wordt meestal gebruik gemaakt van de 4 dikste snaren (laagst klinkend). De 2 hoogst klinkende snaren zijn in vergelijking met de rest een fret opgeschoven, dit maakt het lastiger om de powerchords uit te voeren en komt ook niet helemaal goed tot zijn recht met de hoge tonen.

Als je het Power chord onder de knie hebt, opent het een deur naar makkelijk uitvoerbare improvisatie, wat vooral goed tot zijn recht komt met distortion of iets dergelijks.

Hieronder een paar voorbeelden:

Power chords

Terug naar boven
COPYRIGHT JAMMEN.NET